Стилни с усмивка: кога се поставят зъбни импланти?

Стилни с усмивка: кога се поставят зъбни импланти?

За да притежаваме мечатаната снежнобяла усмивка, зъбите ни трябва да са в отлично здраве. Към тях трябва да се подхожда с ежедневна грижа и внимание. За да се премине към лекарска намеса и търсене на помощ от специалист, трябва да има основателна причина за това. Едни от най-честитите стоматологични обработки е изваждането на зъб. Тогава обаче се получава дискомфорт, които всеки би искал да избегне, а именно загубата на зъб.

Ето защо в денталната медицина изключително бързо навлезе иновативната процедура по поставяне на зъбни импланти. Има една основна причина, поради която се прибягва до поставянето на такива импланти. Това е наложителната екстракция на умъртвен/развален зъб, който не може да бъде спасен по никакъв друг начин.

Кога може да бъде поставен зъбния имплант?

Има различни времеви периоди, след които се пристъпва към поставянето им. Първият период е веднага след изваждането на зъба, втория до 2-3 седмици, а третият след три или повече месеца след екстракцията.

Най-добрият вариант е когато зъбният имплант бива поставен веднага след изваждането на зъба.

Предимствата от този избор за пациента са две:

  1. По този начин се намалява периода на лечение. Това се случва, защото вдлъбнатината на меката тъкан се запазва и моментното поставяне на импланта може да подобри естетиката му. Никак не е приятно дълъг период от време човек да изпитва болка или да има болен зъб. Затова е добра възможност той да се възстанови бързо и да предотврати потенциалния дискомфорт.
  2. Поставянето на зъбния имплант веднага след отстраняването на зъба има и друго предимство, свързано с това, че другите зъби няма да бъдат повлияни. Когато липсва зъб в зъбната редица, останалите зъби с времето и по естествен път се опитват да се наместят и да запълнят пространството на извадения зъб. Ако импланта се постави веднага това няма да се случи. Редът и формата на зъбната редица няма да се наруши и няма да причинява бъдещи проблеми.

Други причини, поради които се предпочита поставяне на дентален имплант, са:

  • Образуване на заболяване в основата на корена. Тогава се налага подмяната на самия корен, а и на целия зъб, за да не се получава разпространение на самото заболяване из останалите зъби. Самата вдлъбнатина, там, където се е образувало заболяването се подлага на специализирано лечение. Лекарят специалист трябва да се е уверил, че не е останало нищо от това, което е причинило заболяването и чак тогава да започне подготовката за слагането на импланта. След като средата е подготвена изцяло, тогава се пристъпва към процедурата по поставянето на зъбния имплант.
  • Загубата на кост е следващата потенциална причина, поради която може да се появи нуждата от имплант. Тази загуба може да бъде причинена от образуването на киста. Това наранява и нарушава целостта на самата кост, което може да се превърне в опасен проблем. Ето защо, когато има такова образувание, то се премахва и се поставя зъбен имплант.

Зъбите са чувствителни и често податливи на различни заболявания, натрупвания на плака и бактерии. Те трябва да бъдат третирани с грижа и внимание, за да не се създаде ситуация, в която малкия проблем да се превърне в опасен такъв. Дори и при най-малкото оплакване, трябва да се обърнете към специалист стоматолог, който да излекува болният зъб и да се предотвратят бъдещи сериозни проблеми.

Във видеото е показана процедурата по поставяне на импланта – стъпка по стъпка:

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай