Великите режисьори и техните странни привички

Великите режисьори и техните странни привички

0 2216

the-director-a-young-walt-disney-1-2Факт е, че няма добър филм без добър режисьор. Само педантичният професионалист знае, че дори и минимален, един пропуск може да провали целия шедьовър.

Наред с невероятна енергия и желание за работа, повечето от известните режисьори имат и свои странности, които ги правят наистина уникални. Ето няколко примера за странностите на едни от най-великите режисьори, които историята познава.

Уди Алън, който 24 пъти е бил номиниран за Оскар и грабва 5 от статуетките, всъщност няма компютър. Вече на 80 години, Алън никога през живота си не е използвал имейл за кореспонденция. Дори и днес пише на пишеща машина, която си е купил за 40 долара, когато е бил тийнейджър.woody-allen-new-us-movie-n1

Странностите му не спират дотук. Той не присъства на церемониите по награждаванията, защото ги смята за безсмислени, а за френската си публика Алън мисли, че го смятат за интелектуалец заради кръглите очила, които носи.

Стивън Спилбърг е друг велик режисьор, който притежава известни странности като тази да има един и същ помощник във всеки филм, а именно неговото куче Елмър.steven-spielberg-1280jpg-88647f_1280w

Спилбърг също така не е взел и стотинка за своя шедьовър „Списъкът на Шиндлер“. Той печели 7 Оскара с лентата, но е смятал, че за такова нещо не трябва да се взимат пари. Дарил цялата си печалба от филма на фондацията, чиято основна дейност е събирането на доказателства за Геноцида от очевидци.

kubrick_smiling_copy_jpgКубрик е признат за едно от най- големите имена в историята на киното. В своя филм от 1968 година – „2001. Космическа одисея“ той показва нещо, което го определя като пророк. Главното действащо лице във филма е в Космоса и  контактува с дъщеря си, която е на Земята, посредством интернет и програма наподобяваща Скайп. Точно поради тази причина, мнозина са убедени, че няма човек, който е стъпвал на Луната. Просто Кубрик е направил видеото!

Друг интересен факт за Кубрик е, че той е имал идеята да направи филм за Втората световна война и евреите и работи по този свой проект в продължение на 30 години. За нещастие, Спилбърг го изпреварва със „Списъкът на Шиндлер“. Кубрик зарязва проекта и завещава всичко свое на Спилбърг, защото е убеден в таланта му.

Като резултат на това завещание Спилбърг е довършил проекта на Кубрик за Наполеон Бонапарт, започнат още през 1968 година.

2012-celebs-topic-quentin-tarantinoОще един велик режисьор си има своите странности, а именно факта, че не може да пише. Това е небеизвестният Куентин Тарантино. Режисьорът е бил изоставен като дете и така и не завършва училище. Всички, които са работили с него, са категорични, че сценариите му са пълни с грешки. Известно време Тарантино работел и като асистент на Долф Лунгрен- чистел след кучето на актьора.

e4305b935c4d8e39507382b198f95867Скорсезе пък имал планове да стане свещеник, но след една година в семинарията, бил изхвърлен заради неуважение към молитвите.

Един от най-известните филми на Скорсезе – „Шофьор на такси“ също бива белязан от един странен факт. Човек на име Джон Хинкли се влюбил в Джоди Фостър след като  я гледал във филма на Скорсезе. Той решил, че актрисата ще го забележи, ако стреля по президента Роналд Рейгън. За щастие не успял да убие президента, но го ранил и предизвикал световна сензация.

Producer, writer and director Orson Welles.

Орсън Уелс е друг режисьор с интересни факти в биографията си. Още преди да навърши 10 годишна възраст Уелс получавал по 25 долара на ден, за да стои облечен като Заека Питър и да стои на прозореца на магазина на Маршал Фийлд в Чикаго.  А когато е на 16 години влетява в най- големия театър в Дъблин и заявява, че е голяма Ню Йоркска звезда, каквато всъщност не бил. Смелостта му се отплаща и по-късно е харесан за главна роля в пиеса.

Въпреки странностите си и трудностите, през които са преминали, тези личности притежават безспорен талант и борбеност, с която са успели да си извоюват име сред едни от най-великите режисьори, които днес кино историята познава.

Save

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай