Мода след пандемията

Мода след пандемията

0 856

 

От времето на Втората световна война модната индустрия не е поставяна в такава извънредна ситуация. В рамките на едва ли не 24 часа повечето магазини за дрехи на дребно затвориха. В цял свят. Фабриките за производство също затвориха. Така COVID-19 постави модата на колене. Какво ще се случи след като пандемията приключи е въпрос, на който надали можем да дадем отговор. Това само времето ще покаже, а ние можем да правим предположения.

Модни ревюта

С началото на разпространението на вируса започна да нараства и броя отменени ревюта. Първите такива бяха в Китай, тъй като вирусът започна там. Световни марки като Прада, Армани и Версаче започнаха да отменят участията си.

Тъй като физическото присъствие стана невъзможно, седмицата на модата в Париж и тази в Милано за първи път се проведоха виртуално. Започнахме да си задаваме въпроса дали всъщност е необходимо да организираме и присъстваме на модни ревюта и дали те няма да останат в миналото с края на пандемията.

В крайна сметка моделите за ревютата остават неизползвани, а това е доста отпадък. Да не говорим за тоновете непродадена стока заради затворените магазини и изолацията, на която сме подложени. Може би това ще накара модните гиганти да преразгледат производството и предлагането в бъдеще.

Онлайн пазаруване

Не че не пазарувахме онлайн и преди това. В последните месеци обаче се обърнахме към Интернет за всичко – дрехи, храна, обувки, лекарства.

Изолацията и социалното дистанциране могат да продължат изключително дълго. Да не говорим, че психологическата травма, която вирусът предизвика ще има дълготрайни последици. Следователно голям процент от хората ще пазаруват изключително онлайн и този тип пазаруване ще се превърне в норма. Включително и по отношение на дрехите.

Така че все повече големи вериги и известни марки ще започнат да инвестират повече пари в онлайн платформите си. Физическите магазини вече започнаха да намаляват. Много известни марки затварят магазини в цял свят.

Устойчива мода

Това е една от положителните последици, които може да очакваме от модната индустрия. Тя може да се превърне в по-устойчива и иновативна в сравнение с времето преди пандемията.

Видяхме как замърсяването на въздуха намаля в пъти в отделни места по света, например. А модната индустрия е една от най-замърсяващите – багрилата и химикалите, които се използват се изхвърлят в различни водни източници, а оттам попадат в почвата и животните. А накрая и в храната, която консумираме.

Поради свития пазар и очакванията да остане такъв в следващите поне година-две, замърсяването ще намалее. Да не говорим, че много фабрики на модни гиганти ще пренасочат производството си от Китай и съответно ще променят и екологичните си политики.

Маските

Днес всички носим маски – за малко или за по-дълго, зависи от държавата, разпоредбите и нашето лично усещане за сигурност.

Във всеки важен момент от човешката история може да се появи нещо, което да наложи нови модни тенденции. В настоящия момент такъв продукт може да се окаже маската.

Дори и вирусът да изчезне, психологическата травма, страхът и тревожността са тук и ще останат с нас дълго. Така че голяма част от населението ще продължи да носи маски. И в един момент, особено дамите, ще искат да ги съчетаят с облеклото си – цвят, материя. И ето така може да се появи нова модна тенденция в световен мащаб.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай