Хоум офис и дрес код – специалистите съветват

Хоум офис и дрес код – специалистите съветват

В днешно време все повече хора имат възможността да работят от вкъщи поне част от времето. Много големи компании практикуват това, а увеличаващия се брой свободни професии в световен мащаб бележат тенденция за ръководене на целия бизнес от удобството на хоум офиса.

За много хора е удобно да прекарат цял ден по пижама, анцуг или с каквото там им е най-удобно да стоят. Това обаче повдига въпроса дали това облекло е най-подходящото.

Когато работите от дома не е проблем да се обличате по-спортно. Не е нужно да се разхождате цял ден с костюм и вратовръзка. Но е абсолютно погрешно да смятате, че ще се също така продуктивни докато се въртите в стола по пижама. Ако сутринта обърнете внимание на облеклото, грима и прическата си, ще започнете деня си с правилната нагласа – днес съм на работа и трябва да свърша тази и тази задача. Поддържайки навика да се оправяте за работа допринася за това да направите разлика между работен и почивен ден.

Спомнете си какво сте правили, когато сте работили в офис. Ставали сте сутрин, пили сте кафе, правили сте си прическа, гримирали сте се, избирали сте правилната дреха за деня. Ако сте имали и някакви сутрешни ритуали, то тогава най-добре е да ги запазите.

Например ако сутрин обичате да си пийвате кафе или чай докато четете вестник, скролвате във Фейсбук или слушате любимия си подкаст, правете това. Не отваряйте работния компютър още докато сте в леглото.

Когато става въпрос за облеклото, обърнете специално внимание. Не хващайте първото, което ви попадне пред очите. Използвайте дрехите, за да си създадете настроение и да си помогнете. Какво казва пижамата? „Днес ми се мързелува.“ Това ще ви помогне ли да си свършите работата? Не, естествено.

Днес трябва да проведете няколко важни телефонни разговора. Облечете костюм или поне панталон/пола и риза. Ще звучите много по-авторитетно отколкото ако сте с любимия си анцуг и размъкната тениска.

Ако искате повече енергия, поиграйте си с цветовете. Колкото по-цветно сте облечени, толкова повече настроение и енергия ще имате.

Естествено, експертите ви съветват да се обличате и според настроението. Работата от вкъщи е доста предизвикателно мероприятие за много хора. Има дни, в които се чувстваме тъжни и нещастни и единственото, което искаме да носим е онази пухкава пижама, която ни кара да се чувстваме като в прегръдка. Няма проблем! На другия ден обаче се чувствате секси и искате да го покажете чрез дрехите си. Важното е вие да се чувствате удобно в кожата си и това да си личи в дрехите и поведението.

Най-важното при този режим на работа е да установите някакви правила и навици за себе си – как да започва деня ви и как да сте облечени, да се гримирате ли или не, да си направите ли прическа и др. Опитайте се да разделите гардероба си на работни, домашни и парти дрехи. Направете разделението в умовете си и така по-лесно ще превключвате между работен и домашен режим, без да се налага да променяте местоположението си.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай