Лампа за растения – помощник за отглеждането в домашни условия

Лампа за растения – помощник за отглеждането в домашни условия

Лампа за растения Осветление за растения

Светлината е един от ключовите фактори за развитието на растенията, за да може да се осъществява процесът фотосинтеза. Затова при отглеждане на растения е важна продължителността на светлинното лъчение и най-вече интензивността. На открито това зависи от местоположението на растенията и степента на слънчевото греене, а на закрито – от изложението, отдалечеността от прозорец и др.

Недостатъчната светлина забавя растежа, спира цъфтежа, листната маса може да изсъхне и растенията да загинат. Най-оскъдна е светлината през есенно-зимния сезон, когато дните са най-къси. Употребата на лампи за отглеждане на растения е решение на този проблем и създава оптимално благоприятна среда за домашно отглеждане.

Защо са необходими лампи за растения?

Както оранжерийното, така и домашното отглеждане на разсад, зеленчуци, подправки, цветя и др. растения изисква допълнително осветление за растения при кратка дневна светлина. Лампа за растения е необходима, защото ще осигури нужното количество светлина в различните фази от развитието им. Растежът и цъфтежът им се ускоряват, разсадът формира силна коренова система, а плододаването е по-добро.

Тъй като различните растения се нуждаят от различен спектър на светлината, а не от целия видим обхват, при избора на лампи за отглеждане на растения трябва да се съобразим с вида лампа.

Кои са основните видове лампи за растения?

Днес модерните лампи са проектирани така, че излъчваният от тях спектър да е най-подходящ за съответното растение и фазата му на развитие.

Лед лампи за растения

Понеже растенията поглъщат основно червената и синята светлина, използваните led лампи имат възможност да излъчват само тези цветове. В зависимост от нуждата за ускоряване на вегетативния растеж или цъфтежа, може да се използва само синя или само червена светлина.

Има комбинирани led лампи, които са с пълен спектър на обхват и са идеален избор за стайни растения, зеленчуци, цветя и микрорастения. Съвременните лед лампи за растения консумират минимално количество електроенергия и имат живот обикновено от 100 000 часа.

Натриеви лампи

Добро решение за изкуствено осветление е натриевата hps лампа. Нейният широк спектър я прави подходяща за вътрешно отглеждане на растения в тяхната вегетативна и цъфтежна фаза. С комбинирана hps лампа се насърчава оптималното развитие на растенията и тя може да се използва като лампа за растеж на растения, а също и за засилен цъфтеж.

Cfl лампи за растения

За осветление на растения при вътрешно отглеждане се използват както лампа за растеж на растения, така и комбинирана – за растеж и цъфтеж. За целта се препоръчва най-вече енергоспестяваща cfl лампа. Тя осигурява безопасен растеж, благодарение на широкия си светлинен спектър. Има cfl лампи за растения, които са много подходящи за покълване, а не само за растеж. С cfl лампа може да се отгледа перфектен разсад заради синьо-белия цвят на спектъра. Подобна лампа за растения може да бъде поставена близо до тях, защото генерира малко топлина.

Употребата на лампа за растения позволява пълноценен контрол на процесите на развитие на растенията и създава оптимални условия за тяхното отглеждане, както от любители градинари, така и от професионалисти.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай