Как да преборим депресията (част 1)

Как да преборим депресията (част 1)

Депресия
Как да преборим депресията?

Несъмнено едно от най-важните неща в живота е да се чувстваме добре. Може би дори – най-важното! Това предопределя не само нашето личностно развитие и постижения, но и начина, по който ни възприемат околните. Професия, семейство, приятели, познати – всички те са плод на умението и желанието ни да ги привлечем към себе си. Вълните, които излъчваме (т.нар. аура) влияят съществено върху всичко и всички, които ни заобикалят. Ето защо доброто настроение и благоразположение трябва да са сред основните ни приоритети всеки ден.

За съжаление обаче депресивните състояния са все по-често срещано явление при много хора. Те се характеризират с умора, отпадналост, нежелание за общуване с околните, проблеми със съня, чувство на тъга, липса на концентрация, промяна на апетита. Депресията може да връхлети съвсем неочаквано и без предупреждение. Важно е да умеем да разпознаваме симптомите и да направим всичко по силите си да ги преодолеем навреме. Ако изпуснем този начален момент, впоследствие ще стане само по-трудно.

Съществуват множество начини за преодоляване на депресивните симптоми. Всеки един от тях е лесен за изпълнение и не изисква почти никакви усилия освен, разбира се, желанието да си помогнем. Усетите ли да ви налягат тягостни чувства, едно от първите неща, за които трябва да помислите е Набавям ли си достатъчно физическо натоварване? Един от най-големите врагове на съвременния човек е заседналият начин на живот. Изберете упражнения, които смятате, че биха ви се отразили добре без да ви натоварват твърде много и ги въведете в седмичния си график. Упражненията ще осигурят тонус на тялото, което ще ви помогне да се чувствате добре не само докато ги правите, но и след това. Те ще ви помогнат да зададете ритъм на ежедневието си и бързо ще прогонят апатията. Ако установите, че упражненията не ви помагат, изберете други такива, които да са ви приятни за практикуване. Дори една разходка в парка може да бъде чудодейна.

Качественият сън е друга съществена част от рецептата за добро настроение. Опитайте се да лягате в по-ранните часове на нощта и да ставате по-рано сутрин. Така ще се чувствате заредени и отпочинали и лесно ще се справите с предизвикателствата, които ви очакват през деня.

Хранете се здравословно. Физическата активност, добрият сън и здравословното хранене ще ви осигурят силна защита, дори срещу най-упоритите депресивни атаки. Отглеждайте плодове и зеленчуци вкъщи. Така ще си осигурите не само качествена храна, но и приятно хоби, което да ангажира съзнанието ви. Дори да нямате градина, не се обезсърчавайте! Има множество растения и билки, които виреят съвсем добре и в домашни условия. Експериментирайте.

Продължение към част 2

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай