Как да обзаведем стилно стаята на новороденото

Как да обзаведем стилно стаята на новороденото

Появата на нов член в семейството винаги е съпътствано с трепетни вълнения, очаквания и месеци подготовка. Всеки родител иска най-доброто за детето си и се старае да му осигури безопасна и комфортна среда, в която то ще живее и ще се развива.

Независимо дали новороденото ще има собствена стая или ще бъде в стаята на родителите си, още преди то да се е появило, трябва да се свършат някои основни задачи, свързани с неговото лично пространство.

Идеалният избор за детска стая е най-светлото и слънчево помещение. То трябва да се пребоядиса и освежи поне 2-3 месеца преди бебето да се роди, за да няма остатъчни миризми и влага. Препоръчително е да се изберат светли и пастелни тонове, които да не дразнят очите.

От гледна точка на сигурността, важно е мебелите да са здрави, устойчиви и със заоблени краища, да се обезопасят контактите, да се изберат подходящи осветителните тела, излъчващи мека и топла светлина.

Първите месеци от съществуването си, новороденото прекарва най-вече в сън. Това превръща бебешкото креватчев най-важния елемент от обзавеждането на детската стая. То трябва да е просторно, преградите да са високи най-малко 30 см., а дюшека да е от проветрива материя, без да е прекалено мек. Разположението му да не е близо до климатик или отоплително тяло.

Богатото разнообразие от модели, улеснява родителите в техния избор. Много видове се предлагат с вградено детско гардеробче, което пести място и носи удобство. Предпочитани са и вариантите, които следват растежа на детето, като на по-късен етап се превръщат в легло за юноши.

С колелца за лесно придвижване от стая в стая или сгъваема, с разнообразни форми и цветове, бебешката кошарае идеалното място както за спокоен сън, така и за безопасна игра. За удобство на родителите, много модели са съчетани с различни аксесоари, като място за преповиване, джобове за тоалетни принадлежности, чанта за транспортиране и съхранение и органайзер за шишета и пелени.

Хигиената е от първостепенна значимост за бебето и за това смяната на памперси и преобличането се случват много често. Най-удобни са шкафовете за детска козметика, които са комбинирани с постелка за преповиване.

Новороденото няма нужда от много играчки. През този етап най-подходящи са музикалните въртележки. Поставени надкреватчето или кошарата, те стимулират любопитството му, и посягайки към тях, то упражнява и развива своите движения и координация. Нежната мелодия от въртележката го успокоява и дори може да го приспи.

През първите месеци детето се нуждае от най-много грижи и внимание. По-голямата част от денонощието обаче, то прекарва в сън. Разбира се, не е възможно през цялото време да стоим неотлъчно до креватчето, а ако проверяваме детето през няколко минути, рискуваме да го стреснем и прекъснем съня му. В този случай, най-полезния помощник са бебефоните. Той дава възможност на родителите да се възползват от свободното време докато бебето спи, да свършат някоя домакинска работа, да си починат, да обърнат внимание на половинката си или на някой друг близък човек. Бебефонът носи спокойствие, защото родителите веднага могат да реагират, когато бебето се събуди, а също и помага на детето да развие своята самостоятелност, без да бъде изложено на риск.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай