Как да се грижим за кожата си през лятото

Как да се грижим за кожата си през лятото

kak-da-pazim-kojata-slunceto

Идва лятото, а с него и горещите слънчеви лъчи! С бронзов тен!
Но какво значи тенът за кожата ни, как ни влияе Слънцето, какво друго ни носят слънчевите лъчи и какви грижи да полагаме за своята кожа?

Слънцето излъчва ултравиолетова светлина

Повечето от нас са чували популярното съкращение УВ лъчи. Това са лъчи с интензитет, по-висок от този на лъчите от видимата област, които ни позволяват да виждаме. Именно те предизвикват досадните изгаряния на кожата.

УВ светлината произхожда от Слънцето. По-голямата част от нея се филтрира от атмосферата, от добре познатият ни озонов слой. Но малка част все пак достига до нас.

УВ се дели на три области – А, В и С.

УВА лъчите са лъчите, важни за синтезирането на витамин D в организма ни. От друга страна, УВВ са именно тези, които предизвикват изгаряния.

УВС са бактерицидните ултравиолетови лъчи, тоест, онези, които се използват за дезинфекция.

Възможно е вече да знаете, че използваните за дезинфекция ултравиолетови лампи трябва да работят единствено по времето, когато в помещението няма хора.

Как ултравиолетовата светлина влияе на кожата ни?

Ултравиолетовата светлина от А областта, съгласно посоченото от нас по-горе, е важна за синтеза на витамин D в организма ни. Но ултравиолетовите лъчи от област В могат да причинят увреждания. Всъщност, бронзовият загар, който получаваме е опит на кожата ни да се предпази от действието на тези лъчи чрез синтеза на меланин.

От друга страна, зачервяването, което получаваме при изгаряне, е поради увреждане на кожата от слънчевите лъчи.

Общо взето, ултравиолетовите лъчи от В областта предизвикват увреждане на клетките. В бъдеще това би могло да доведе до стареене на кожата и бръчки. Излагането на силно интензивни слънчеви лъчи от ултравиолетовата област е сред най-честите причини за развитие на меланом – специфичен вид рак на кожата.

Но ние не ви казваме всичко това, за да ви плашим. Искаме просто да подчертаем защо е важно да положим по-специални грижи за кожата си през лятото.

Но какви грижи за кожата са необходими?

Не, няма да ви даваме сложни рецепти. Няма да ви караме да правите трудни процедури. Всъщност е много по-лесно…

Слънцезащитен крем! Да, определено това е нещо, от което се нуждаем не само на плажа, но и през останалите дни на жежкото лято. Слънцезащитният крем помага за защита на кожата ни от именно тези лъчи, които причиняват така неприятното увреждане, което в повечето случаи се проявява като изгаряне със зачервяване, сърбеж и последващо белене на кожата.

Нанасянето на слънцезащитен крем преди излагане на слънчева светлина ще ви помогне да защитите кожата си.

Помислете, преди да отидете на солариум

Да, знаем, че искате прелестен бронзов тен. Да, знаем, че солариумите предлагат бързо (макар и не особено евтино) решение. Но нашият съвет е да не прекалявате. Лъчите, които се използват в солариумите, могат да доведат до ускорено кожно стареене, бръчки, увреждания на кожата и други вредни аспекти. Да, в някои случаи солариумът се използва като лечение. Ако това е така при вас, то специалист е преценил, че ползите превишават рисковете. В останалите случаи, препоръчваме да не се прекалява с използването на солариум.

Как да използваме правилно дезодорант?

Пот. И как да се избавим от нея?

Последният елемент, на който ще наблегнем, има връзка не толкова със здравето на кожата, колкото с цялостното ни усещане през летните дни. Включваме тази тема тук, понеже потта е нещо толкова често срещано през лятото.

Дезодорантите са нашият спасител. Но знаете ли какво? Най-ефикасният начин на използване на дезодоранти е да нанесете дезодоранта преди да си легнете на предния ден. Тъй като порите ви се свиват през нощта, молекулите на дезодоранта ще се задържат в тях и ще предотвратят нежеланото изпотяване.

Това са само няколко лесни стъпки, които можем да предприемем, когато настъпят горещите летни дни. Ако ги следваме, то ще се избавим както от изгарянията, така и от потенциалните увреждания на кожата. Летните ни дни ще бъдат много по-приятни с тези прости съвети.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай