Разделното хранене – път към здравето

Разделното хранене – път към здравето

Храненето е важна част от живота ни. То е емоционално изживяване, настройване на вкуса и най-често практикуваното удоволствие. Ние вкарваме в организма си ежедневно определени вещества, субстанции, калории , за да си набавим витамини, микроелементи, хормони, енергия, да нахраним клетките си правилно.

Но дали е важен и начинът по-който това „ лично тайнство” се случва в нас.   Храносмилането е един сложен процес, преминаващ през много химични и физиологични процеси. И най-интересното и трудно обяснимото е това – как така едни хора напълняват, а други отслабват. Всичко е метаболизъм. А какво представлява той като процес, как се случва? Химичните преобразувания в нас са толкова много и зависими едни от други. И все пак икономически погледнато отстрани всичко е приход и разход на калории . Еволюцията в съвременното знание за храните ни отвежда въпроса – как трябва да ги смесваме, когато хапваме вкусно, за да подпомогнем процесите в организма.

Учените в световен мащаб, след много години труд и изследвания стигнаха до неопровержими изводи – теорията за разделното хранене и нейната ефективност, се оказаха фантастични. Несмесването на определени видове храни се оказва ключ към добро здраве. Нашият организъм не е пригоден да разгражда едновременно различни видове храни. Ензимите –тези малки работници, които неуморно се трудят за нас, се нуждаят от определени условия . Среда в стомаха и червата, в която няма киселинност, среда, която е алкална и направлява процесите на разграждане на храните правилно и ползотворно. И ако трябва в общи линии да обобщим как трябва да си хапваме… нещата се оказва, че са много прости.

Комбинирането на храните може да се приложи към всеки хранителен режим. Ето няколко настолни правила, които може да ползвате в забързаното ежедневие. Най-важното е не какво ядем , а как съчетаваме. Организмът ни разбира и се справя добре. Той не иска да бъде затруднен.

Белтъчини, мазнини и въглехидрати е добре да се приемат в отделни хранения.

Белтъчините с животински или растителен произход могат да се съчетават в едно хранене , но не и помежду си.

Сходните по произход мазнини (само животински или само растителни) се съчетават чудесно помежду си .

Комбинирането между различните видове захари и скорбяла…( картофи,ориз, царевица, пшеница, ръж , овес) също е добро.

Важно:

Всяка от основните храни може да бъде приемана със салата… Зеленчуците в комбинация с месо, риба са винаги добро съчетание.

Плодовете винаги трябва да бъдат приемани отделно.

Супите са съчетаеми със всяка храна, ако не са мазни.

И накрая, ако можем да обобщим смисъла и философията на разделното на разделното хранене, можем да кажем едно:

Яжте всичко, не се лишавайте от никаква храна, но комбинирайте разумно и здравето ви ще Ви благодаря с усмивка и добро отражение в огледалото.

 

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай