На строга диета съм, но не отслабвам. Защо?

На строга диета съм, но не отслабвам. Защо?

Диета
Източник на изображението: pixabay.com

С наближаването на летният сезон и след като извадят летните дрехи от предишната година, много дами с ужас констатират покачване на теглото. Което на практика е неизбежно след зимния сезон, ако не се спазва режим на хранене (не диета, а разумен прием на храна) и липсва спортна активност.

И тогава се започва едно хаотично експериментиране с диети, стигащи до крайности. Резултатът – умора и „замръзване” на цифрите на кантара. Това, от своя страна води до загуба на мотивация, бързо завръщане към обичайното хранене, а килограмите остават по местата си, че даже се и увеличават.

Важно е да се знае, че освен неефективно, драстичното гладуване ( диети от типа – 5 ябълки на ден) е и опасно. Защо?
Първо, ако се подложите на такъв режим, вие неизбежно ще лишите тялото си от веществата, които са необходими за нормалното му и пълноценно функциониране. Оттам настъпва и отслабване на имунната система, което „отваря вратите” за всякакви болести и ви кара да се чувствате уморени.

Второ, постоянното чувство за глад, което ще изпитвате, докато сте на диета…така ще ви „овълчи”, че след като сложите край на диетата, ще сте много по-гладни в сравнение с момента, в който сте я започнали. Което е и нормалната реакция на тялото за това, че сте го лишили от полезни мазнини, аминокиселини и други вещества. В стремежа си да компенсира тези липси, то може да ви „подбутва” към много и калорична храна, което да доведе до покачване на теглото.
Трето – дори и да сте успели да се лишите от килограм – два, то не забравяйте известния „йо-йо” ефект. И сe запитайте, има ли смисъл да се затормозявате психически и физически, след като накрая няма да видите резултат.

В този ред на мисли, се сещам за приказката „все съм гладна, но си стоя дебела”, която съм чувала нееднократно. Грубо, но е повод за размисъл…
Четвърто – не на последно място, като причина за неефективността на диетите е и фактът, че рязкото намаляване на калорийния прием е сигнал за тялото да складира, да се „запасява”. Организмът приема подобна ситуация като заплаха!

Затова, не чакайте лятото, а се грижете за тялото си целогодишно. Давайте му всичко необходимо, под формата на качествена храна и не забравяйте, че излишните килограми са не само въпрос на естетика и суета, но и на здраве.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай