Видеонаблюдение със скрити камери

Видеонаблюдение със скрити камери

0 527
Лампа за растения Осветление за растения

Много от постиженията на съвременните технологии са се настанили трайно в ежедневието, служейки ни по различен начин с полезните си свойства.

Скритите камери за видеонаблюдение са едно от тях и са удобно и практично решение за проследяване с професионални или лични цели.

Миниатюрните размери на някои скрити камери позволява да се монтират на десетки места и да останат незабележими, което ги прави много популярни шпионски джаджи.

С какви функции разполагат скритите камери?

Като вид радиоелектронно устройство, скритата камера се състои от видео процесор, обектив, CCD матрица и инфрачервено осветление (по желание). В нея може да се вградят сензори за звук или движение.

Поради удобството си за видеонаблюдение повече се използват безжичните скрити камери. Те обаче имат по-ограничено време за запис и специалистите препоръчват и захранваните с кабели, които също могат да останат незабелязани, ако кабелите се скрият при инсталиране.

Независимо от типа на камерите, те функционират по почти еднакъв начин, като:

  • Осъществяват наблюдение в реално време;
  • Записват и съхраняват информация, която може да се копира и прегледа;
  • Контролират достъпа до конкретен защитен обект;
  • Излъчват сигнал при появата на нови лица на контролираната територия.

Къде може да се използва скрито наблюдение?

В зависимост от вида си, скритите камери могат да служат за наблюдение на различни обекти и пространства:

На открито

За видеонаблюдение на открито се практикува поставянето на охранителни скрити камери. С тях може да се наблюдават не само частни домакинства, но и пчелини, хранилки, търговски складове и др. Заради излагането си на неблагоприятни атмосферни влияния, те имат специална защита против влага, слънце и др.

На закрито

Скритите камери за закрити помещения имат много малки размери. Могат лесно да се монтират в предмети за ежедневна употреба като часовници, очила, химикалки, картини и др. Така остават незабелязани и затова се избират за наблюдение в жилища, офиси, производствени цехове и др.

В магазините също се монтират скрити камери с превантивна цел против кражби.

Най-голямата полза от скритата камера е, че разполагате с видеозапис на всичко, което се случва на контролираната територия и по този начин може да защитите съответния обект.

Скритото наблюдение не притеснява никого, но ако сте поставили такова вкъщи или на работното място, трябва да предупредите близките или служителите си, освен ако причината ви не е основателна.

Има ли значение каква скрита камера ще изберете?

В зависимост от целта на скритото наблюдение и времетраенето на записа, може да се спрете основно на два вида скрити камери:

Аналогови скрити камери

Те представляват малки CCTV камери и се свързват на DVR записващо устройство. За да работят, е нужен допълнителен кабел към захранването. Видеофайловете се записват на видеодекодер, който трябва да е близо до камерата.

Цифрови скрити камери

Това са IP P2P WiFi устройства, предаващи в реално време видео на настолен компютър или мобилен телефон. При тях има криптирана връзка, за разлика от аналоговите.

За скрито наблюдение се предпочитат цифровите камери, защото са лесни за инсталация, не изискват проводници и се прикриват в различни предмети.

Ако желаете запис със звук, изберете камера с вграден микрофон, а за нощен запис – устройство с IR подсветка.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай