Минимализмът у дома

Минимализмът у дома

Повечето българи сме като Плюшкин. Събираме ненужни вещи с години и ги трупаме в домовете си. В един момент се оказваме затрупани от тях и не знаем какво да правим. Всеки ремонт или преместване се превръщат в предизвикателство.

В последните години и при нас започна да навлиза философията на минимализма. За мен това означава да се отърва от голяма част от нещата, които съм натрупала през годините. Изхвърлянето на ненужното има и пречистващ ефект за душата. Аз обикновено започвам с гардероба. А и когато се отървете от ненужното, къщата ви става някак по-широка и по-подредена.

Както и да е. Нека видим първо какви са ползите от минимализма, а после ще дам и няколко съвета как да го постигнете. Само запомнете – това няма нужда да става наведнъж, сега. Трябва време, за да свикнете с философията, с начина, по който ще изглежда дома ви, гардероба ви.

Ползите

Хм, на първо място, както вече казах, по-подредено, а и по-чисто. Да не говорим колко по-бързо ще успявате да изчистите къщата, когато не се налага да повдигате мечето от Берлин или картичките, които сте получили за рождения си ден през последните 5 години.

Оттук идва и второто предимство на минимализма – по-малко стрес. Представете си как прекарвате половин час в забързване на секцията в хола. А другите стаи? И така почивният ви ден се превръща в чистене, а после идва и готвенето. А време за почивка? За разходка в парка?

Да не говорим, че колкото повече неща имате, толкова повече ще се разсейвате с тях.

И трето, минимализмът е по-привлекателен. Представете си как влизате в дом, затрупан с неща до тавана. Не чувствате ли, че се задушавате. Ако във всекидневната имате един красив диван с няколко възглавници, някоя красива картина и няколко книги по етажерките нещата изглеждат по-различно.

Как да го постегнете?

Start small. Съвета в повечето случаи е да започнете бавно и по-малко. Ето някои неща, които ще ви помогнат да си направите план и да започнете от някъде.

Изчистете повърхностите. Махнете всички картички, снимки, декорации и каквото там сте натрупали. Поставете малки акценти – ваза с цветя на масата или красива саксия на прозореца. По етажерките може да сложите няколко любими книги и една две снимки в рамки. Нищо повече.

На стената, естествено, може да поставите някоя красива картина или колаж със семейни снимки. Всичко зависи от вкуса.

Наблегнете на необходимото. Започнете с кухнята например. На плотовете трябва да се вижда само най-необходимото – кафе машина или кана за вода (какво предпочитате – кафе или чай?). Ако плота е достатъчно голям може да има няколко уреда като добавите и тостер и микровълнова. Но не прекалявайте. Само това, което ползвате всеки ден.

Преминете към подовете. Освен мебелите, нищо друго не трябва да се „подмята“ по пода. Никакви кутии или табуретки за съхранение (освен ако нямате деца и трябва да прибирате играчките някъде).

И стигнахме до мебелите. Наистина ли ви трябва всичко, което имате. Представете си всекидневна с един голям диван, малка маса за кафе и телевизор на стената. Колко повече място ще имате. И не избирайте мебели, които са натруфени или шарени. Изберете онези с най-изчистен дизайн и цветове, които ви успокояват.

Има неща, от които сърце не ви дава да се отървете или пък са ценни спомени от детството/младостта. Добре. Не ги изхвърляйте! Но наистина ли трябва да са пред очите ви всеки ден. Има множество кутии за съхранение, които могат да бъдат поставени под леглото или най-добре в мазето. Опаковайте ги добре. Когато се чувствате носталгично настроени, извадете ги и ги разгледайте. После пак ги приберете.

Помислете за цветовете и шарките. Те трябва да са изчистени и успокояващи за окото. Това се отнася за мебелите, стените и пердетата на прозорците. Може да сложите някоя по-ярка картина на стената, но нека яркостта да е по-скоро акцент отколкото преобладаваща концепция в обзавеждането.

И накрая, след като сте изпълнили всички стъпки, седнете, огледайте се и се насладете на чистотата и простотата, които ви заобикалят. Ще се почувствате едновременно спокойни и изпълнени с енергия.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай