5 стъпки за енергичен старт в деня

5 стъпки за енергичен старт в деня

Енергичен старт на деня
Източник на изображението: pixabay.com

Казват, че човешкото тяло е като храм и трябва да се отнасяме с него подобаващо. Много от нас обаче подхождат с телата си като към „кръчма“, в която изобилства от всичко и в промишлени количества. Дали шоколадовата страст е твоето изкушение или някоя и друга чашка коктейл, прекрачва границата на допустимо, то истината рефлектира като бумеранг върху фигурата. Може би е време да вземеш нещата в свои ръце, при това, без да се налага да се подлагаш на неистов глад и мъчения.

Хубавото в цялата работа е, че лятото е благодарно време за диети. Може да се отдадеш само на изобилие от плодове, да пиеш повече фрешове, да се глезиш със сладолед и дори да поглъщаш повече вода. Само три литра как ти се струва?!

До тук добре, планът за храни и напитки е скроен, но как в старта на топлите дни да сме енергични и жизнени, да станем с усмивка, като организмът ни сякаш иска да изкрещи: „Спи ми се“. Ето съветите, подбрани на база изследвания, мнения на психолози, диетолози и фитнес маниаци:

  • Изключи часовника – ако сутрешната аларма те стряска, то намали тези 23% от уязвимостта към сърдечни болести с приятна мелодия. Такава трябва да те накара да се усмихнеш, вместо да ставаш като в казармата по време на тревога и директно от леглото. Отдели поне 10 минути да се настроиш позитивно, да се протегнеш и да се раздвижиш, та дори гимнастиката да се състои в няколко клека и подскока, в банята докато правиш сутрешния тоалет.
  • Пусни кранчето – замисляла ли си се, защо във всеки офис има апарат за вода. Определено не е за да се облееш, когато изпушиш от напрежението. Запомни, че хидратацията на организма ти е жизненоважна, а обезводняването води до намаляване на работоспособността и функционалността на мозъка.
  • Разкърши се – установено е, че хората които тренират 3-4 пъти в седмицата са много по-щастливи. Само 45 минутно бягане сутрин, аеробика или плуване са идеална възможност да ги превърнеш в част от седмичния график.
  • Пребори се с дрямката в 4 часа – спада на работоспособността в летните дни се дължи на загуба на желязо и соли. Такива може да си набавяш още със сутрешната закуска. Такава може да включва зърнени храни и мляко. В това число ленено семе, сусамово семе, овесени ядки, сушени плодове, богати на протеин и фибри.
  • Мотивирай се с музика – учени от Маями установили, че музиката действа ободряващо и презареждащо на мозъка. Хората, които слушат музика приключват задачите си два пъти по-бързо и правилно от тези, които не го правят. Изследването се базира на проучване на хормоните, които се освобождават в част от мозъка и се наричат допамин. Те се грижат за доставяне на удоволствие в цялото тяло.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай