Рибата – изключително полезно меню

Рибата – изключително полезно меню

0 2540
Сьомга
Сьомга - Филе

Рибата е много полезна за организма и мозъка. Нужно е два пъти в седмицата да се приема рибно меню, за да се заситим с мастните киселини Омега-3. Освен, че е вкусна, тя е и диетична.

Широкият избор на риба и рибни продукти на пазара е повече от задоволителен.

Тъй като тя носи огромна полза за организма и е с висока хранителна стойност, трябва да обръщаме повече внимание на рибното меню и редовно да го консумираме, за да се радваме на добро здраве. Пример ни дава средиземноморската кухня със здравословното готвене, където рибата е на голяма почит. Доказано е, че има по-малко сърдечно-съдови заболявания при хората, живеещи на крайречни и крайморски места, тъй като те постоянно консумират риба.

Най-ценните вещества в съдържанието на рибното месо са омега-3 мастни киселини, но освен тях съществуват и други полезни съставки. Например, много важни са аминокиселините триптофан, метионин, треонин, хистидин и лизин.

Също така рибата е богата на витамини и минерали, сред които са витамини А, Д, Е, К, В1, В2, също и В12, който се намира в черния дроб и черния хайвер, а минералите са цинк, калий, магнезий, фосфор, мед, селен.

Сред рибите, продавани в супермаркетите, една от най-полезните с високо съдържание на Омега-3 е сьомгата. В същото време, експерти подчертават факта, че риба, която не е дива, а е отгледана в специализирани ферми е с намалено качество.

В допълнение към сьомгата, чудесен източник на омега-3 могат да бъдат по-евтини риби. Според тях това е обичайно консервираната сардина, при условие че консервата е изготвена в съответствие с всички правила и да не се прекалява с количеството.   Също ценни мастни киселини могат да бъдат получени от такива евтини видове риба като херинга и аншоа. В същото време, експертите съветват да се купува предимно прясна или замразена риба, и при готвенето във фурната, да се пече без добавяне на допълнителни мазнини.

Приемането на риба е полезно за кърменето, също помага и за зачеване ин витро.

Специалисти съветват, че по-евтините разновидности на пъстървовите риби, като сивен, балканска пъстърва, кафява пъстърва, дъговидна пъстърва, сьомга са за предпочитане, тъй като обикновено се ловят в дивата природа.  Като начин на усвояване в организма рибата е по-лесно смилаема в стомаха отколкото месото на другите животни. Например, бялата риба за 2 до 3 часа се разгражда, докато за друго месо като телешкото са необходими към 5 часа. Речните видове риба са с по-малко съдържание омега-3, отколкото морските, но най-богати са океанските видове. Затова диетолозите препоръчват освен речна или морска риба, веднъж седмично да се консумира и океанска риба.

За бременните жени или планиращи бременност жени не е препоръчително да се приема повече от два пъти мазна риба, тъй като в мазната риба се натрупват вредни вещества, като диоксини и бифенили, също и тежки метали.   Добре е да се възползваме от тази благодат – рибно месо, което е вкусно, приготвя се лесно, полезно е и лесно се усвоява от организма.

Автор – Михаела Ангелова

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай