Мързелив козунак за заети домакини

Мързелив козунак за заети домакини

0 1975
козунак
Pixabay

Великденските празници са най-обичаните дни, прекарани в уюта на семейството. Менюто за празничната трапеза е богато и често трудоемко, най-вече ако сте от тези домакини, които желаят да изпипват всичко до най-малкия детайл.

За тези, които нямат възможност да се посветят на цял ден готвене и продължително месене на козунаци, сме приготвили една рецепта за

мързелив козунак

Нужни продукти:

1 кг брашно, 90 г прясна мая /или 27 г суха мая/, леко затоплено прясно мляко /250 мл/, 5 яйца, 250 г захар, 200 г разтопено на стайна температура масло, 4 ванилии, настъргана портокалова кора, бадеми за поръсване, както и смес от разбит жълтък, 2 с.л. и 1 с.л. пр.мляко за намазване.

Приготвяне:

Брашното се пресява 2 пъти, към него се добавят ванилиите и настърганата портокалова кора. Добавя се още брашно при необходимост. Яйцата се разбиват на пяна, а захарта се разтваря в стопленото мляко. В брашното правим кладенче, в което добавяме постепенно млякото със захарта, разбитите яйца и половината от разтопеното масло.

Замесва се гладко тесто, което се разстила на равна повърхност.  Тестото се сгъва няколко пъти във формата на плик, като при всяко сгъване се маже с останалото масло. Оставя се така „да си почине“ 10-ина минути, след което тестото се реже на няколко ивици и се сплита на плитка.

Неопечените козунаци се поставят във форми и се слагат на топло във фурната, на около 40 градуса, за да се надуят. След като удвоят обема си, се намазват с предварително приготвената за това смес, поръсват се с ядки и се пекат на 150 градуса до готовност. Разбира се, можете да сложите и други ядки, различни от бадеми. Крайният резултат със сигурност ще бъде добър, с каквото и да поръсите козунаците.

Вече сте готови с едно от най-важните за Великден ястия. Остава само да се съберете с любимите хора и да си хапнете заедно от вкусния козунак. Когато го сервирате, предложете и кисело мляко.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай