Малко известни факти за разхищението и добиването на вода

Малко известни факти за разхищението и добиването на вода

0 1576

Водата е навсякъде около нас, в храните, в дъжда, в езерото, реката или морето наблизо. Но това не е толкова голям запас, за да удовлетвори нуждите на населението на Земята и да стигне за още дълъг период от време. За това допринася и разхищението на вода от хората.

Бутилираната вода е от най-честите покупки. За производството й се използва от пет до единадесет пъти повече вода, отколкото обема на дадената бутилка. Голяма част от загубата на вода се дължи на филтрирането, при което се хаби до девет пъти повече вода, отколкото се бутилира. За загубите на вода допринася и производството на пластмасови бутилки – за него е необходимо два пъти повече вода от обема на дадената бутилка.

Голяма част от консумацията на вода се пада на селското стопанство. При това фермерите не следят разходите на вода и тя не се използва достатъчно икономично. Освен това има култури, като бадемите, за отглеждането на които е необходимо много голямо количество вода. За да се отгледа един бадем, е необходима 3,7 л вода. Друг вид култура, авокадото, се нуждае от малко по-малко, но все пак много голямо количество вода. За получаването на един фунт (454 г) авокадо са необходими около 280 л. Използването на огромни количества вода е характерно и за отглеждането на ориза. За да се осигури достатъчно влага за тази култура, е необходимо количество вода, което представлява една трета от ежегодно използваната сладка вода в целия свят.

Производството на една от най-популярните напитки, кока кола, е свързано с използване на огромни количества вода. Известно е, че за бутилка от половин литър от тази безалкохолна напитка може да се изразходват между 168 и 309 литра вода. В това количество влиза и водата, замърсявана по време на производството, която е от 20 до 40 пъти повече от половин литър. Освен това вода е необходима и за отглеждането на културата, от която се получава захарта за кока кола.

Не само прекомерното използване на вода нарушава баланса в природата. Изпомпването й води до нестабилност на горни почвен слой. В райони, в които изпомпването е много интензивно, земната кора става по-тънка и по-податлива на налягането от вътрешността на земята – така могат да бъдат предизвикани свлачища и земетресения.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай