Що е то мастопатия?

Що е то мастопатия?

Мастопатията е сравнително често срещано заболяване, но е факт, че щом чуят за нея, жените веднага се плашат. Много дами свързват мастопатията с рак на гърдата, с което излишно се затормозяват. Всъщност, мастопатията не е толкова сериозно (но все пак се нуждае от лечение задължително!) заболяване. За да разсеем страховете ви, ще ви разясним в детайли какво точно представлява това.

Същност

Мастопатията е типично женска болест, която поразява млечните жлези. В следствие на нея тъканите в областта, където има такива млечни жлези, започва неестествено да се разраства. Нещо повече – това не е само външно видимо заболяване, а изцяло вътрешно протичащ процес, който стартира не от къде да е, а от обикновен хормонален дисбаланс.

Кои са факторите, които могат да предизвикат мастопатия?

На първо място, трябва да отбележим, че самата рискова група от жени, която може да бъде засегната от мастопатия, е на възраст от 19 до 50 години. Основни причини за поява на мастопатията – освен хормонален дисбаланс, който вече споменахме – са още и стрес, тютюнопушене, неправилен прием на противозачатъчни, нарушение на щитовидната жлеза, травма на гърдата и други.

Как да разпознаем мастопатията?

Задължително при всякакви съмнения за мастопатия, жената трябва да посети лекар, за да й бъде поставена диагнозата правилно. Разбира се, съществуват определени симптоми, по които можем да я разпознаем. Това най-често са образувание, което може да достигне до размера на един орех, в областта на гърдите, силни болки и нарушения на менструалния цикъл.

Как да лекуваме мастопатията?

Самолечението, определено, не е опция за мастопатия, макар и вече да ви казахме, че това заболяване не бива да ви стряска толкова много. Лечението протича в няколко фази в зависимост от степента и стадия на болестта. Най-често мастопатията се лекува чрез хранителни диети, прием на хомеопатични лекарства и в нередки случаи и професионална рехабилитация и физиотерапия. Съществуват и случаи, при които мастопатията се е развила в следствие на друга болест – най-често инфекциозна. При такива обстоятелства, лечението и трябва да започне с отстраняването на нейния първоизточник.

Какво да ядем при наличие на мастопатия?

Споменахме диетата като основна форма на лечение при мастопатия. Добре е да знаете, че дори такава диета да не ви е предписана от лекуващия лекар, вие трябва да започнете да се храните здравословно. Включете в режима си много плодове и зеленчуци за сметка на млечни продукти. Ако не можете без месо, ограничете тлъстото, и наблягайте силно на морски продукти. Това, което със сигурност трябва да отбягвате, при мастопатия, са алкохолът, кофеинът, тестените изделия и сладкото.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай