Тайните на щастливото семейство

Тайните на щастливото семейство

Щастливо семейство
Източник на изображението: wikipedia.org

Всички щастливи семейства си приличат
(Лев Толстой, „Анна Каренина“)

Щастливите семейства си личат отдалече. Приличат си по начина, по който вървят, говорят си, почти винаги „се закачат“ и шегуват заедно, радват се един на друг. Да, действително си приличат. Но кое ги прави такива?
Със сигурност  в основата е любовта.
Нужно е хората в семейството да се обичат, за да се прояви което и да било от долуизброените.

⦁    Забавлявайте се заедно.
Времето на игри заедно прави чудеса. Сплотява, кара и малки, и големи да се открити, да се чувстват равностойни като личности, създава спомени за цял живот. Чувството за хумор не означава постоянно да се опитвате, да сте забавни. По-скоро означава да умеете да превръщате от ежедневните си ситуации забавни, положителни моменти.
Щастливите семейства имат свои „вътрешно-семейни“ шеги. Това е нещото, което сплотява по уникален начин. Измислете си свои обръщения, с които само семейството ви нарича. Това показва, че вие принадлежите на своя „клан“.  Той стои зад вас и се разграничава от външния свят.

⦁    Създайте свои традиции
Традициите дават чувство за идентичност и принадлежност (The Happy Family, Richard Eyre).
Те могат да бъдат семпли събития, като бургери за вечеря в неделя вечер и млечни шейкове за десерт. Всички знаят, че в неделя вечер вкъщи ще има нещо специално. За възрастните това може да е нещо незначително, но за децата е нещо голямо, което ще остави спомен у тях за цял живот.
„Нашето място“ .
Направете някое място „ваше“ – в природата или града –  на което ходите в определени дни, за да се забавлявате заедно.  Това ще бъде „вашето“ място.
Отбелязвайте винаги рождените си дни заедно, по специален за семейството начин (барбекю, семейна торта и т.н.), но непременно заедно.
Традиция „петък вечер“ е също много добра идея.
Края на седмицата, петък, е време за „разпускане“. Направете си семейна петък вечер извън дома. Кино и пуканки, пица навън, танци.

⦁    Заедно около масата
Семействата, които вечерят заедно, са по-силно свързани от тези, които вечерят поотделно.   Проучване на „Националния център по борба със зависимостите“ при Колумбийския Университет   показва, че деца, израснали в семейства, които се събират  заедно около масата, в своята тинейджърска възраст са с 31 процента по-малко податливи на тютюнопушене, алкохол и наркотици.

⦁    Разчиствайте заедно
Кой може да предположи, че да разчистиш къщата заедно с всички в семейството, може да бъде такъв ключ. Вие работите, говорите, смеете се, ставате по-близки.  Децата може да мърморят, когато им възложите измиването на чиниите или да приберат прането, но това им дава усещане за принос към семейството и значимост.

⦁    Прегръщайте се
Не пестете прегръдките си един към друг. Понякога те казват и правят много повече от думите.  Силните семейства са тези, които често показват любовта си чрез допир (милувки, прегръдки, целувки, потупване и др.).

Списъкът може да продължи.  Допишете го сами.
Защо не и заедно, като семейство?
Може би има една мисъл, която ще го обобщи само в една точка:
Моят дом – моя крепост“.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай