Мигрената и как да се справим с нея

Мигрената и как да се справим с нея

Честото и силно главоболие, с повръщане, тоест мигрена, е мъчение. Оплакващите се от него трябва да се консултират с лекар, но преди прегледа трябва да забележат и запомнят някои детайли, които ще улеснят лекаря за поставяне на диагноза и определяне на лечение.

От значение е оплакващите се от силно главоболие да запомнят честотата на пристъпите на главоболие и тяхната продължителност. Важно е и в коя област чувстват болка. Както и при много други заболявания, проучването на семейната история, т.е. дали в рода на пациента е имало страдащи от мигрена, е от огромно значение. Минали наранявания, в областта на главата, синусите, зъбите могат да бъдат фактори за появата на мигрена, за които лекарят също трябва да бъде уведомен.

Приемането на лекарства е следващият въпрос, който трябва да се обсъди с лекаря. Той трябва да бъде осведомен за всички лекарства, които пациентът приема в момента, независимо дали те се купуват с рецепта или не. Приемането на лекарства в миналото, заедно с дозите, в които са приемани, и страничните ефекти, които пациентът е изпитвал, ако има такива, са още една важна част от информацията.

Така, въз основа на цялата тази информация, лекарят ще може да се ориентира и да постави диагноза. Той може да назначи и кръвни и други изследвания.

Мигрената е проблем, който се наблюдава по-често у жените. Установено е, че те по-често изпитват пристъпи на това главоболие. От четирима души, страдащи от него, трима са жени. Най-често мигрената се проявява у жени на възраст от 20 до 45 години. Причината е, че това е периодът на най-интензивно натоварване със задължения както на работа, така и в семейството. За съжаление у жените и пристъпите са по-болезнени и траят по-дълго време, често придружени от гадене и повръщане.

Менопаузата е период, през който женският организъм претърпява изменения, често понасяни трудно, съпътствани с горещи вълни. Обикновено у жените, у които мигрената е свързана с менструалния им цикъл, интензивността на пристъпите, както и гаденето и повръщането, могат да намалеят точно поради спирането на менструацията в менопаузата. Но в някои случаи може да се наблюдава усилване на пристъпите; не е ясно защо се получава това, но се смята, че хормонната терапия в този период може да е причината. След като приключи периодът на менопаузата, и в тези случаи се наблюдава намаляване на интензивността на пристъпите.

При пристъп на мигрена мнозина приемат обезболяващи лекарства, продавани без рецепта, като аспирин, или противовъзпалителни, като ибупрофен. При силни пристъпи лекарите изписват лекарства с рецепта. По-важно е страдащите от мигрена да се обърнат към принципите на здравословен живот, за да си помогнат. Здравословното хранене, ставането от сън и лягането по едно и също време всеки ден, редовните физически упражнения, намаляването на приема на кофеин и алкохол са ефективни начини за справяне с мигрената.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай