Малък трик чрез цикъл от вдишване и издишване, който помага при безсъние

Малък трик чрез цикъл от вдишване и издишване, който помага при безсъние

Безсънието е мъчително и изтощава организма. Използването на лекарства, за да се справим с него, също вреди на здравето. Известни са популярни начини, за които се твърди, че се справят с безсънието – например броене на овце или чаша топло мляко преди лягане. В последно време се предлага прост, но ефикасен трик – посредством цикъл от вдишване и издишване. Идеята за този трик е заимствана от учението йога, което често се практикува за справяне със стреса. Методът на вдишване и издишване се предлага от д-р Андрю Уайл от Аризона, САЩ. Той е прост, отнема малко време и може да се приложи навсякъде, у дома или на път. Според д-р Уайл, цикъл на дишане 4-7-8 може да помогне на всеки да заспи след не повече от 60 секунди.

Преди да се започне цикълът на дишане, човек трябва да постави върха на езика си върху небцето и езикът да остане в това положение през целия цикъл, по време на вдишването и издишването. Започва се с дълбоко, пълно звучно издишване през устата, след това леко вдишване през носа, докато се брои до 4. После въздухът се задържа, докато се брои до 7. Следващото издишване е звучно, докато се брои до 8. Този цикъл трябва да се повтори три пъти. Особено важно е да се подчертае отново, че вдишванията трябва да са леки, през носа, а издишванията шумни и дълбоки, през устата.

Обяснението на ефективността на гореописания метод е с успокояването на нервната система, вследствие на което се намалява напрежението на тялото и човек заспива. Ефикасността на цикъла от вдишване и издишване води до спокойствие, тъй като по-голямото количество вдишан кислород благоприятства отпускането на парасимпатиковата нервна система. Така се постига баланс в цялата нервна система на организма. Освен това практикуващият цикъла се съсредоточава върху усещането на тялото си и забравя за грижите и проблемите, създали му безпокойство и стрес през деня.

Тук трябва да се напомни, че за да се постигне възможно най-добрият ефект от дишането изобщо, е важно температурата в стаята да е оптимална. Ако температурата е под препоръчваната оптимална стойност или над нея, процесът на дишането се затруднява и забавя.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай