Как да се освободим от домакинска работа през уикенда?

Как да се освободим от домакинска работа през уикенда?

Предвид това, че през цялата седмица сте заети, почти нямате време за домакински задължения и затова ги отлагате за почивните дни, това ви звучи невъзможно, нали? Всеки ден се прибирате от работа изморени и едва събирате сили да сготвите набързо и да измиете съдовете, а камоли да чистите и да извършвате по-мащабни домашни дейности. Така че цялата домакинска работа, натрупана през седмицата, остава за уикенда, защото в противен случай ще затънете в хаос и нечистотии. Но почивните дни изглежда са възможно най-неподходящото време за чистене и подреждане особено когато навън е топло и слънчево и могат да се правят далеч по-приятни неща. Всеки си мечтае поне в почивните дни да разполага със свободното си време без да се натоварва със задължения, затова ето няколко съвета как да свършите домакинската работа по-бързо през седмицата и да се наслаждавате на чакания уикенд.

Правете по нещо малко всеки ден. Не оставяйте цялата работа за един ден, особено за почивния. Разграфете задълженията си, така че да имате по нещо бързо и минимално за вършене за всеки ден от седмицата, което няма да ви отнема много от свободното време и няма да ви изморява допълнително. Например в понеделник изчистете кухненското обзавеждане, във вторник електроуредите, в сряда подредете спалнята и гардероба, в четвъртък пуснете пералня, а в петък почистете стаите с прахосмукачката и т.н. Разбира се, определете от какво точно се нуждае вашият дом и разпределете задълженията си според това. По този начин събота и неделя ви остават свободни.

Не разхвърляйте и оправяйте нещата на момента. Например когато извадите две дрехи от гардероба и не ви вършат работа, приберете ги веднага след това обратно. Или пък когато се случи да изцапате кухненския плот, масата или нещо друго у дома, почистете го на мига, а не отлагайте за по-късно с риск да забравите и да си усложните работата. Също така не оставяйте миенето на съдовете от вечерта за сутринта, защото по този начин ви се струпва повече работа и по-трудно ще се справите със засъхналата храна по чиниите на следващия ден.

Гледайте на домашните задължения от друг ъгъл. Представяйте си, че едно пускане на прахосмукачка, подреждане на гардероба или лъскане на готварската печка ви дели от безгрижния уикенд, през който ще имате шанса да правите каквото си пожелаете – да се излежавате до късно, да гледате филми, да излезете на разходка с приятели или просто да мързелувате и да не вършите нищо. Така ще се справите с работата неусетно и почивните дни ще са наистина почивни.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай