Как витамин D въздейства върху човешкия организъм

Как витамин D въздейства върху човешкия организъм

Слънчеви лъчи
Източник на изображението: wikipedia.org

Знаете ли, че още в 2013 г., полският лекар Рачински прави експериментално изследване за влиянието на слънчевите лъчи над човешкия организъм. Резултатите показали, че съдържащият се витамин D, намалява значително риска от появата на рахит при децата.
Доктор Рачински открива, че егостиролът, който е химично съединение от групата на стиролите, в кожата на човек се повлиява от слънчевите лъчи.

Този процес се преобразува във витамин D. Недостигът на витамина е причина за развитието на рахит при бебета, малки деца и подрастващите. Заболяването води до изкривяване на осанката, чупливост в костите и порестост.

В годините, когато информацията за витамин D, била оскъдна, моряците знаели, че трябва да приемат рибено масло. То е богато на калциферол.
Друг виден учен и доктор Авиоли в свой експеримент открил, че след 35-тата година костната маса при жените намалява с около 10%, а при мъжете с 5%. Този процес е неизбежен, но след 50 годишна възраст се наблюдава системно.

С напредването във възрастта, неправилния начин на живот и небалансираното хранене костната структура отслабва и се повяват болки. Много смятат тези болки за отлагане на соли. Най-доброто средство за справяне с този проблем е прием на витамин D с фосфор, без които калцият не може да се усвоява.

Ролята на витамин D:
Витамин D се грижи за правилната обмяна и равнищата на калций и фосфор в кръвта. И двата минерала са от жизнено значение за костите и осигуряват тяхната плътност. Слънчевият витамин присъства в много хранителни продукти, а организмът има способността сам да го възпроизвежда в кожата, под въздействие на слънчевите лъчи. Специалистите са единодушни, че балансираното хранене, съчетано с необходимите количества слънчеви бани е достатъчна доза за дневен прием от организма.

Основната функция на витамин D е да подпомогне усвояването на калция в организма и да регулира фосфорно калиевият обмен. Присъствието на витамин D е важно за нормалния растеж, съсирването на кръвта, правилното регулиране на нервната система. С помощта на този витамин се лекуват болести на очите, някои видове артрит и рахит.

Недостиг и предозиране на Витамин D:
Любопитен факт, че когато витамин D, се приема без лекарска препоръка, той неволно може да бъде завишен. За разлика от много други витамини, човешкият организъм не може сам да изведе излишъците от организма и тогава те се натрупват в големи токсични дози.
Недостигът на витамин D, при възрастните хора може да провокира препятствия при всмукване на фосфор и калий. Това довежда до намаляване на плътността на костите, размекване и остеомалация.
Предозирането на витамин D, може да доведе до смърт от сърдечно-съдова или бъбречна недостатъчност.

Къде се съдържа витамин D:
Добре е витамин D, да бъде набавян по естествен начин, чрез храни.
Храните богати на витамин D, са суровият яйчен жълтък, изварата, кашкавалът, морските деликатеси, черният дроб на риба треска и всички видове морски риби – скумрия, макрела, риба тон, сельодка, палтуса. Най-големи дози от витамина има в слънчевите лъчи. Взаимодействайки с човешката кожа те образуват нужните запаси в организма. Приемът на препарати витамин D е оправдан единствено в случаите, когато дефицитът не може да бъде коригиран по естествен начин и с подходящо меню.

За кого е важен витамин D:
Всяка възрастова група се нуждае от слънчевия витамин. Хората между 20 и 40 годишна възраст са застрашени от множествена склероза, ако в организма им има дефицит на витамин D.
При бебета и малки деца рискът от развиване на рахит е огромен, когато липсва витамин D.

Витамин D е изключително важен за подрастващите деца между 10 и 15 годишна възраст. Тогава организмът преминава през нов етап на живота, гръбначният мозък се оформя, за да се трансформира в зряла възраст. Ако в този период организмът не си набавя достатъчно от слънчевият витамин в по-късен етап, могат да се появяват цял набор от болести, чието начало е поставено в юношеска възраст.
Препоръчва се и в диетична норма от 400 международни единици на ден за мъже и  200 за жените.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай