Какво не знаете за Истанбул?

Какво не знаете за Истанбул?

Истанбул
Източник: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ortakoey_Istanbul_Bosporusbruecke_Mrz2005.jpg

Трудно е да говоря за Истанбул накратко. Този многомилионен град е емблемата на вековна история, на велики държави и нации. Днешният Истанбул в миналото се е казвал Цариград, Константинопол и Византион. Тук ще се постарая да ви насоча към основните забележителности на града.

Трябва да сте наясно, че за да видите максимално количество интересни места, ще трябва да сте в движение поне 10-12 часа. Снабдете се с удобни дрехи и обувки и да започваме.

Църквата „Св. София“, която е построена през 532г., става джамия през 1453г., когато турците завладяват града. От 1934г. насам е музей. Сега този музей приема милиони туристи. Синята джамия, една от емблемите на Истанбул или познатата като джамия „Султана Ахмед“, е изградена през 17 век по заповед на султан Ахмед I. Наричат я Синята джамия заради хилядите сини и бели порцеланови плочки, които я украсяват. Тя има 6 минарета. Целта на построяването на тази джамия била да превъзхожда по красота и размер „Св. София“. Куполът ѝ е над 40 метра.

Буквално пред джамията се намира друга забележителност на града – площад „Хиподрум“. Тук са се провеждали надбягвания с коне по времето на Константин I, откъдето идва и името му. Тук можете да видите няколко интересни обекта: Египетският обелиск – най-старият исторически паметник в Истанбул, пренесен от Египетския храм на Аполон през 390г.; Змийската колона от 326г, пренесена от храм в Делфи, била e изработена заради гръцката победа над персите и фонтанът на Вилхелм II от 1898г., който е подарък от немския император, заради топлото гостоприемство на Истанбул.

Палатът на султаните в продължение на 400 години – Топкапъ, сега е музей, в който са съхранени много ценности. Дворецът притежава много сгради и 4 двора, които са били използвани от различните нива в йерархията по различен начин. Тук харемът е изключително любопитен за разглеждане. Някои от стените му са стъклени, други с решетки.

Задължителна е разходката с корабче по Босфора. Така ще можете да видите двореца Долмабахче, много хотели и къщи на хора от висшето общество на града, а също така и мостът „Ататюрк“, който свързва двата континента- Европа и Азия. Той е седмият по големина мост в света.

Археологическият музей на Истанбул е изключително богат, притежава много ценни предмети на изкуството, облеклото на султаните и всякакви любопитни находки.

Отделете време и за Капалъ чарши. Тук всеки турист иска да си купи нещо, но не забравяйте, че не можете да купите, ако не се пазарите. Това е традиция, която търговците строго спазват и ще се обидят, ако я пренебрегнете. Тук можете да откриете всякакви стоки. Много екзотичен е и пазарът за подправки или т. нар. Египетски пазар. Няма начин да не си харесате нещо.

Тук е и уникалната Желязна българска църква „Св. Стефан“ от 19 век.

Дворецът Долмабахче, също от 19 век, е построен по заповед на султан Абдул Меджит. Има изключително богат и модерен за времето си интериор, 285 стаи, златна декорация, кристално стълбище, дори централно отопление. Тук се намира и най- големият полилей, притежаващ 750 крушки.

Няма да пропусна и един много интересен факт за Истанбул. Градът е пълен с котки, всякакви породи, много дружелюбни и гальовни. Според легендите, котките са почти свещени животни за исляма, можеш да отидеш в ада, ако не се отнасяш добре с тях.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай