За почитатели на сушито – особености, които не всички знаем

За почитатели на сушито – особености, които не всички знаем

0 2343

Сушито е нетрадиционна храна, чийто вкус би се понравил най-вече на хора, свикнали да опитват нови неща. Това ястие се приготвя и сервира по изискан начин в най-елитните ресторанти по света. Малките хапчици риба изглеждат красиво, цветно и вкусно – храна, която привлича и погледа, освен сетивата. Нека се запознаем по-отблизо с нея.

Това е японско ястие, чиито корени са се зародили още в дълбокото минало. Преди години, прибирайки се от улов, хората са изчиствали рибата и са я подреждали в големи съдове, наречени каци. Нареждали са я на слоеве, като всеки от тях се посолявал. Когато и последният слой бил поставен, съдът се затварял с тежък каменен капак, който впоследствие се заменял с по-лек. Рибата трябвало да престои няколко месеца, след което била готова за консумация. Както се досещате, това било и началото на храната, която тепърва щяла да покори хиляди сърца и стомаси.

За да бъде интересна, една храна трябва да е разнообразна. По този повод, сушито се поделя на няколко основни вида.

Инари-суши – джоб, пълнен с пържено тофу, маки-суши – шайби, които се увиват в пресовани сушени водорасли, чираши суши – малка купа ориз, с поставени отгоре морски деликатеси, нагири-суши – овални топчици ориз, поръсени с морски дарове. Освен тези видове, според това колко големи са хапките, сушито се дели на футо маки – големи и хосо маки – малки. Вариациите безспорно са много. Бихте могли да си поръчате ролца, пълнени със спагети „соба”, яйца, тофу или с какво ли още не. „Сашими”, пък, представлява плато от сурова риба или морски деликатеси, без никакви допълнителни продукти.

Познатият начин за сервиране на суши е в табли с различни геометрични фигури, обикновено едноцветни и двуцветни. Те могат да бъдат изработени от лакирано или естествено дърво. Задължително към сушито се сервират уасаби, джинджифил и соев сос.

Във всички ресторанти е прието нагири-сушито да се яде с ръце или с клечки. Заради ориза, хапките се разпадат много бързо, което изисква да бъдат погълнати веднага. Днес, повечето хора се съобразяват с етикета и консумират рибата с клечки, не с пръсти.

Както казахме, задължителен елемент от поръчката е и соевият сос. Той се сервира в купичка, за да може лесно да потопите и овкусите ролцето с него. Уасабито се смесва със соевия сос, когато се консумира сашими. Джинджифилът, от своя страна, се приема на малки количества след всяка хапка. Смята се, че той „изчиства” вкуса от предната и подготвя небцето за следващата. Не е препоръчително да овкусявате с прекалено много подправки, тъй като те променят вкуса на рибата.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Коментирай